Thursday, June 30, 2011

Caramel Pudding

caramel pudding,.
0ne of my fav,.b4 this sll0o mam yg 0rg jual 0r kwn bt kn,
this time i've tried it by my 0wn,.
alhamdulillah jd!
hihi,.
sngt sng n simple bt caramel pudding neh,.
just perlukn tlur,fresh milk,gula n also few dr0ps of vanilla essence
0keh,.utk senangkn kje,.let me list d0wn apa yg d perlukn utk mmbuat caramel pudding
easy n yummy 2 eat! e2 sgt penting,.hihi

3bji tlur (trmsuk puteh tlur)
2bji tlur merah SHJ (asingkn puteh,s0 total kte gn tlur dlm buat puding neh 5bji tlur)
400 ml ssu segar (sy gnakn l0w fat)
5 sudu gula halus
bberapa titik esen vanila (sy ltk 1sdu kecil)


utk caramel (t0pping)


5sudu besar gula(bkn gula halus ya)
2sudu besar air

ckit je kn bhn2
asenya semua dah ada kt dpur 2,.hihi,.da leh try dh

ok,.n0w kte tgk step2 nk bt caramel pudding

1st of all
cairkn gula utk di buat caramel (t0pping)
masukkan 5sudu gula bersama 1sudu bsr air
biarkan smpai perang sedikit,kemudian masukkan 1sudu lg
jgn msk trlalu lama,.bl cair semua gula,trus angkat n tuang dalam acuan
*klu di biarkan, caramel 2 akan keras n susah nk tuang dalam acuan

0keh,.da siap caramel
skrg kte bt pudding

masukkan kesemua telur,kacau perlahan then masukkan gula sedikit demi sedikit
kacau jgn sampai berbuih c0z kalau berbuih, nanti puding kita akan jadi berlubang2,.xsantek,.hihi

kemudian,panaskan ssu dan letak esen vanilla
jangan smpai mendidih,.klu da trasa panas,.angkat dan tuang ke dalam campuran telur tadi sedikit demi sedikit

kacau dan sebati kan semua bahan
then tuang masuk ke dalam acuan yang brisi caramel td
tips d sini adalah, tapiskn dulu campuran td utk mengelakkan puding jd berlubang

b0leh di kukus atau dibakar,.
klu nk bkar,kne lapikkan acuan dgn dulang yg brisi air SUAM
bkar slama 40-45 minit,.

selamat mencuba resepi yg semp0i eni!

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...